Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Firewall z określoną funkcjonalnością
09.09.2010, 17:14
Post: #1
Firewall z określoną funkcjonalnością
By móc skorzystać z pewnego programu muszę być zalogowany na stronie producenta, mieć tam konto, trzeba program zarejestrować i mnie to wkurwia. Ale da się skorzystać z programu gdy wyłączę internet. Problem jest taki, że chcę korzystać z programu i jednocześnie pisać z dziewczyną na AQQ. No i wymyśliłem, że przydałby się jakiś lekki program, najlepiej bezinstalacyjny którym zablokuję połączenia wychodzące (zapora Windows nie pomaga), albo sprawię nim że dany program nie będzie widział internetu. Proszę o wszelkie porady, propozycje.
Odpowiedz cytując ten post
09.09.2010, 20:47
Post: #2
RE: Firewall z określoną funkcjonalnością
Wiesz na jaka domenę się łączy? Jeśli tak wpisz ją jako 127.0.0.1 do pliku hosts (gdzieś pod Windows/System32/drivers/etc)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09.09.2010, 21:07
Post: #3
RE: Firewall z określoną funkcjonalnością
(09.09.2010 20:47)quasar napisał(a):  Wiesz na jaka domenę się łączy? Jeśli tak wpisz ją jako 127.0.0.1 do pliku hosts (gdzieś pod Windows/System32/drivers/etc)

Znalazłem w tym katalogu hosts1.bak i zamieniłem localhost na genf156.server4you.de

127.0.0.1 genf156.server4you.de

Nie pomogło :-(.

netstat -b

Aktywne połączenia

Protokół Adres lokalny Obcy adres Stan PID
TCP premislaus:1835 genf156.server4you.de:http USTANOWIONO 3640
Odpowiedz cytując ten post
09.09.2010, 21:21
Post: #4
RE: Firewall z określoną funkcjonalnością
Plik zawsze nazywa się hosts bez żadnych rozszerzeń i udziwnień.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_(file)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09.09.2010, 21:38
Post: #5
RE: Firewall z określoną funkcjonalnością
Dzięki już wszystko znalazłem.

Niestety nie pomaga :-(.
Odpowiedz cytując ten post
09.09.2010, 22:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.09.2010 22:43 przez Madlock.)
Post: #6
RE: Firewall z określoną funkcjonalnością
To nie wystarczy zablokować programu firewallem?

Edit:
Przecież na logikę: program chce się połączyć z netem, firewall daje info i mamy do wyboru, pozwolić albo nie, w tym czasie program chyba nie widzi netu, mylę się?
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09.09.2010, 22:41
Post: #7
RE: Firewall z określoną funkcjonalnością
(09.09.2010 22:35)Madlok napisał(a):  To nie wystarczy zablokować programu firewallem?

Nie mam takowego, używam avasta i zapory systemowej. Właśnie szukam czegoś lekkiego, najlepiej bezinstalacyjnego.
Odpowiedz cytując ten post
10.09.2010, 21:36
Post: #8
RE: Firewall z określoną funkcjonalnością
Zainstalowałem PC Tools Firewall Plus. Zablokowałem program. Ale program ładuje się do pamięci, zżera procka na 97% i nic. Jak ustawiam by blokował według reguły, to pojawia się pop-up, że program chce się połączyć, daję blokuj i nic.

Pojawiła się tam inna domena więc ją spróbuje dodać do hosts. Napiszę zaraz jaki był efekt.

Jednak działa z hosts Big Grin. Dzięki za wszelką pomoc, ciekawe tylko dlaczego netstat pokazywał inną domenę?
Odpowiedz cytując ten post
10.09.2010, 22:55
Post: #9
RE: Firewall z określoną funkcjonalnością
Drobne uwagi...
Praktycznie w każdym systemie operacyjnym po zmianach w pliku hosts trzeba "sfluszować" DNS (przy przenoszeniu domeny do innego dostawcy też to trzeba zrobić), by mieć pewność, że wprowadzone zmiany są widoczne dla systemu i programów. W Windowsach w wierszu polecenia wpisuje się:
Kod:
ipconfig /flushdns
Jak się komuś nie chce lub boi się wpisywać cokolwiek w wierszu poleceń a ma akurat jakąś potrzebę (wygódka, papieros...) to niech zrestartuje komputer i ją załatwi.
Firewalle w wersji "portabe" na razie nie występują.

Czyli program rozpoznaje podłączenie do internetu?
(Jak się rozłączysz z netem to czy zużycie procka spada)

TorChat: kjwyvwi3ac3wduxj | I2P-Messenger: haglaaxk3jfqp33mfpkhjjamkndvv5bufuw37w445ejhljyjdaka.b32.i2p
I2P Bote: Baiibi~iBvX5p3yOQ1WrZ4C1ryu-MbPsgPvpwLeeYivGswAT~ib0-33pVfOUsQ7nV5pYUcYDl93n5ic4CUWkYh-6Lie5jA1svc35~VJq7itTfRaGIo9nuJlFIElwip7P9HPbNb3feGwwGAkFQR~EnDU2EHIf7heAzV-zmgD3SRJmx1

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
10.09.2010, 23:18
Post: #10
RE: Firewall z określoną funkcjonalnością
(10.09.2010 22:55)kr2y510 napisał(a):  Czyli program rozpoznaje podłączenie do internetu?
(Jak się rozłączysz z netem to czy zużycie procka spada)

Tak rozpoznaje. Sprawdzałem na warezach i tam piszą by blokować w firewallu, albo odłączyć net.

Jak zablokuje w firewallu, uruchomię program to on się ładuje do pamięci, zużywa proca prawie na 100%, a jak go odblokuje po tym uruchomieniu to nadal tak jest. Trzeba ubijać ctrl+alt+del. Nie powiem Ci ile normalnie zużywa, bo aplikacja zżera zasoby na maksa. Wymaga minimum giga ramu i procka pentium 4, ja akurat mam athlon64 3500+. Aplikacja jakoś widzi ten net, na szczęście działa jak się go wyłączy. Ale firewall podał mi tą dobrą domenę i dodałem ją do hosts i działa tak jak chcę.
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości