Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak połączyć się przez Tora, by IP było zawsze Polskie?
05.06.2011, 22:20
Post: #1
Jak połączyć się przez Tora, by IP było zawsze Polskie?
Zagadnienie jest następujące:

Zostałem zablokowany na pewnej stronie (mam stałe IP). Strona wykrywa zagraniczne IP i ogranicza dostęp do pewnych funkcji których ja chciałbym używać. Odczytuje IP polskie wtedy nie ma problemu.

W momencie gdy odpalam Tor Browser losowo przydziela mi IP z serwera który udostępnia połączenie. Raz to jest IP niemieckie, raz rosyjskie itp. wiadomo jak to działa. Jak wylosuje mi IP polskie no to jazda mogę korzystać ze strony, jak zagraniczne, jest lipa.

Klikając w mapę sieci widzę że jest parę polskich węzłów przez które można się połączyć.

I teraz pytanie jest następujące.

Jak to zrobić? Jak połączyć się przez Tora w taki sposób żeby nie było to losowe IP tylko zawsze Polskie.

(jestem zielony, opisałem temat najbardziej dokładnie jak umiem to wytłumaczyć, bawię się krótko i w temacie jestem od niedawna)

Proszę o pomoc!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05.06.2011, 22:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2011 22:51 przez Madlock.)
Post: #2
RE: Połączenie Tor Browser
W programie AdvOR można wybrać wyjściowe IP. Obsługa nie jest do końca intuicyjna. Po połączeniu się trzeba kliknąć w taką jakby strzałkę ">>" koło buttona "new identity" i tam jest spis węzłów, czy jak to się tam fachowo nazywa.
I trzeba przejąć połączenia przeglądarki, najszybciej "celownikiem". Ale normalną przeglądarkę, bo dwa tory na raz się chyba gryzą.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05.06.2011, 23:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2011 23:37 przez immo.)
Post: #3
RE: Połączenie Tor Browser
Jesteś bogiem tylko to mam do powiedzenia.

Nie no trochę się rozpisze może ktoś będzie miał podobny problem. Fakt obsługa nie jest intuicyjna ale też nie specjalnie trudna, podstawy angielskiego plus trochę kombinowania (mi to zajęło 25 min)

1. Ściągamy (AdvOR) mirror z nakładką na Tor Browsera http://www.filecluster.com/downloads/Advanced-TOR.html
2. Czytamy instrukcje dla swojej przeglądarki, co gdzie jak nałożyć i wypakować
3. Nakładamy, przekładamy zmieniamy nazwy
4. Odpalamy, tak jak przedmówca klikamy taką strzałeczkę koło buttona "nowa tożsamość", wyświetla nam się lista węzłów, klikamy, zamykamy przeglądarkę i program, odpalamy jeszcze raz i już mamy ip takiego Kraju jakie wcześniej wybraliśmy z listy

Po pierwsze jest to idealny sposób na zmianę IP na takie jakie chcemy.
Po drugie jest to bezpłatne.
Po trzecie nigdzie nie ma takiego tematu jak uzyskać IP które nas interesuje (ja przynajmniej nie znalazłem)
Po czwarte Madlog, dziękuje jeszcze raz.

Pozdrawiam, dziękuję i życzę dobrej nocy.

Edit:

Oczywiście reputacja +
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06.06.2011, 0:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.06.2011 1:02 przez kr2y510.)
Post: #4
Połączenie Tor Browser
Jeśli Tobie zależy wyłącznie na specyficznej zmianie IP a nie na anonimowości, to:
- wejdź na Router restrictions i zmień Circuit lenght na krótszy, by połączenie było szybsze
- zaklikaj Avoid using in same circuit nodes from same -> Countries
- zaklikaj Use only e[X]it nodes from favorities
A do ulubionych, w pole Favorite nodes dodaj "wszystkie polskie", wpisując (skopiuj/wklej):
[X] {PL}

- nie musisz konfigurować przeglądarki, możesz użyć Interceptora (przycisk na dole po prawej) i najechać na przeglądarkę.

Uwaga:
Staraj się, o ile możesz pobierać każdy program zawsze ze strony producenta. Inne serwisy są dobre jak strona producenta jest niedostępna.
Ostatnia wersja AdvOR (0.2.0.12a) jest na stronie dewelopera.

TorChat: kjwyvwi3ac3wduxj | I2P-Messenger: haglaaxk3jfqp33mfpkhjjamkndvv5bufuw37w445ejhljyjdaka.b32.i2p
I2P Bote: Baiibi~iBvX5p3yOQ1WrZ4C1ryu-MbPsgPvpwLeeYivGswAT~ib0-33pVfOUsQ7nV5pYUcYDl93n5ic4CUWkYh-6Lie5jA1svc35~VJq7itTfRaGIo9nuJlFIElwip7P9HPbNb3feGwwGAkFQR~EnDU2EHIf7heAzV-zmgD3SRJmx1

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06.06.2011, 1:06
Post: #5
RE: Jak połączyć się przez Tora, by IP było zawsze Polskie?
Zmiany zaaplikowane zgodnie z zaleceniami kr2y510, zdecydowanie pomogły oraz ułatwiają pracę z programem, cały czas się bawię nakładką i jest ona bezbłędna, jeżeli ktoś zna jeszcze pomocne funkcje chętnie wysłucham rad.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06.06.2011, 2:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.06.2011 3:15 przez MaxStirner.)
Post: #6
RE: Jak połączyć się przez Tora, by IP było zawsze Polskie?
Znajdz plik torrc (ja go mam w C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\Vidalia na xp)
Otwórz w notatniku
Na końcu dodaj linijkę
ExitNodes {pl} (lub dowolny inny dwuliterowy kod ISO jakiegos kraju)
Zrestartuj Tora
Uwaga:
Jeśli nie będzie aktualnie noda z danego kraju lub te nody będą nieosiągalne w danej chwiili Tor zignoruje to ustawienie i trzeba spróbować jeszcze raz tzn zrobić restart Tora
Ważne też aby byl to aktualny plik Torrc - ja mialem ich kilka bo po zmianie w pliku tor nie kasuje starego tylko dodaje cos tam do nazwy np torrc1 torrc2 itd. Wiec aktualny to ten bez cyferek w nazwie.
Pomiędzy ExitNodes i nawiasem { musi być odstęp.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
17.07.2011, 23:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2011 0:05 przez BillyTheKid.)
Post: #7
RE: Połączenie Tor Browser
(06.06.2011 0:08)kr2y510 napisał(a):  Jeśli Tobie zależy wyłącznie na specyficznej zmianie IP a nie na anonimowości, to:
- wejdź na Router restrictions i zmień Circuit lenght na krótszy, by połączenie było szybsze
- zaklikaj Avoid using in same circuit nodes from same -> Countries
- zaklikaj Use only e[X]it nodes from favorities
A do ulubionych, w pole Favorite nodes dodaj "wszystkie polskie", wpisując (skopiuj/wklej):
[X] {PL}

- nie musisz konfigurować przeglądarki, możesz użyć Interceptora (przycisk na dole po prawej) i najechać na przeglądarkę.

Uwaga:
Staraj się, o ile możesz pobierać każdy program zawsze ze strony producenta. Inne serwisy są dobre jak strona producenta jest niedostępna.
Ostatnia wersja AdvOR (0.2.0.12a) jest na stronie dewelopera.


Witam !

Jestem nowy, więc i zielony, ale wydaje mi się że wszystko zrobiłem jak należy, a też mi zależy na Polskim IP. Mam tylko watpliwość czy działa mi to należycie, tzn. zmieniam klikajac na ''new identity'' w celu wybrania jednego z Polskich adresów IP po wcześniejszej konfiguracji według wskazówek, wyskakuje że adres zostanie zmieniony na PL IP....., ale kiedy otwieram stronę żeby mi pokazała aktualny adres z jakiego korzystam wyświetla się całkiem inny niżeli w AdvOp. Co robię nie tak ? a może tak powinno być ? może powinienem jeszcze coś zaznaczać ? Oczywiście otwieram Tor Browser.

Pozdrawiam i proszę o pomoc
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
18.07.2011, 0:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2011 0:58 przez kr2y510.)
Post: #8
RE: Połączenie Tor Browser
(17.07.2011 23:16)BillyTheKid napisał(a):  Pozdrawiam i proszę o pomoc

A która wersja programu? AdvOR 0.2.0.12, AdvOR 0.3.0.0 czy coś innego?

Zalogowałeś się na forum z Polski a potem wyszedłeś przez sieć Tor z Niemiec (192.251.226.206) blutmagie lub blutmagie2. Czyli Torujesz prawidłowo ale źle kraj ustawiłeś.

TorChat: kjwyvwi3ac3wduxj | I2P-Messenger: haglaaxk3jfqp33mfpkhjjamkndvv5bufuw37w445ejhljyjdaka.b32.i2p
I2P Bote: Baiibi~iBvX5p3yOQ1WrZ4C1ryu-MbPsgPvpwLeeYivGswAT~ib0-33pVfOUsQ7nV5pYUcYDl93n5ic4CUWkYh-6Lie5jA1svc35~VJq7itTfRaGIo9nuJlFIElwip7P9HPbNb3feGwwGAkFQR~EnDU2EHIf7heAzV-zmgD3SRJmx1

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
18.07.2011, 8:27
Post: #9
RE: Połączenie Tor Browser
wersja AdvOR-0.2.0.12a
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
18.07.2011, 13:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2011 14:01 przez kr2y510.)
Post: #10
RE: Jak połączyć się przez Tora, by IP było zawsze Polskie?
OK. Czyli zrobiłeś tak jak napisałem i nie działa. A po restarcie wprowadzone zmiany (zaklikany box "Use only e[X]it nodes from favorities" i "[X] {PL}") są w tych samych miejscach?
Jak nie to zapisz zmiany (kliknij "Save settings" na dole) i zrób nowe połączenie bez wybierania czegokolwiek ("New identity" - ale nie na strzałki gdzie jest pole wyboru).
- Po wprowadzeniu zmian trzeba choć jeden raz zmienić połączenie, by zostało wybrane to ustawione przez nas.
- Zapisanie zmian spowoduje, że po każdorazowym włączeniu zawsze już będzie polskie IP.
Tyle że polskich IP jest jedynie do wyboru średnio 7-8. Sad

TorChat: kjwyvwi3ac3wduxj | I2P-Messenger: haglaaxk3jfqp33mfpkhjjamkndvv5bufuw37w445ejhljyjdaka.b32.i2p
I2P Bote: Baiibi~iBvX5p3yOQ1WrZ4C1ryu-MbPsgPvpwLeeYivGswAT~ib0-33pVfOUsQ7nV5pYUcYDl93n5ic4CUWkYh-6Lie5jA1svc35~VJq7itTfRaGIo9nuJlFIElwip7P9HPbNb3feGwwGAkFQR~EnDU2EHIf7heAzV-zmgD3SRJmx1

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości